Hva er rammelån?

Rammelån er et av de mest fleksible lånene du kan ta opp. I denne artikkelen får du vite mer om hva rammelån er, og hvordan du skaffer deg det.

Huseier med verktøykasse for rammelån.Rammelån: Tilbyr en høy grad av fleksibilitet for boligeiere

Hva er rammelån?

Rammelån er et av de mest fleksible lånene du kan ta opp. Det er et mer fleksibelt boliglån hvor du får mulighet til å låne opptil 60% av verdien på boligen din. Du bestemmer selv hvordan du vil at nedbetalingstiden skal se ut.

I tillegg betaler du bare renter på det du har brukt av hele lånesummen.

Siden rammelån er et mer fleksibelt boliglån hvor du forholder deg til en ramme, får du muligheten til å bruke pengene slik du selv ønsker. Du får et større ansvar over lånet ditt siden du selv må sette opp en nedbetalingsplan.

Forskjellen på rammelån, fleksilån, boligkreditt og kredittlån

I grunn er dette helt like lån, bare med forskjellige navn. Det navnet banken din bruker for rammelån kan altså variere, men det betyr det samme.

Lånerammen er den summen du kan bruke til det du vil. Du velger selv hvor mye og hvor ofte du vil ta ut pengene du har på lånet og du betaler heller ikke på hele lånesummen, kun den summen som er benyttet.

Når du overfører penger fra lånet gjør du det gebyrfritt i nett -eller mobilbanken. Det koster deg altså ikke ekstra å ta ut pengene fra lånet.

Hvem kan få rammelån?

For å kunne håndtere rammelånet bør en ha god kontroll over egen økonomi og være relativt godt etablert økonomisk.

Det vanligste er at man etablerer et rammelån ved å refinansiere boliglånet. Dette er fordi at for å kunne få et rammelån må du ha betalt ned en god del av boliglånet eller allerede ha mye i egenkapital.

Dersom du ikke forventer store kostnader utenom det vanlige de neste årene og betaler jevnlig ned på boliglånet vil ikke et rammelån være nødvendig.

Men om du ser for deg at de neste årene kommer med store kostnader og prosjekter som f.eks. oppussing kan et rammelån være en god ide da du selv kan overføre pengene når du trenger dem.

Par planlegger oppussing med rammelån-verktøyRammelån: Ved oppussing kan rammelån være fornuftig

Du kan også dele rammelånet med partneren din. Da står dere begge fritt til uttak og innskudd på rammelånet.

Hvordan fungerer et rammelån?

Du blir utdelt en låneramme ut ifra hvor stor verdi boligen din har eller annen fast eiendom du kan stille med sikkerhet i.

Du bestemmer selv hvor mye av lånet du ønsker å bruke og når du vil bruke det. I tillegg tar du ut pengene fra lånekontoen på egen hånd. Dette gir deg mye frihet over lånet, men samtidig også et større ansvar.

Du slipper å betale renter på deler av lånet du ikke har brukt. Du har selv ansvar for nedbetalingen. Det vil si at du ikke får noen nedbetalingsplan for lånet.

Renten på rammelån er flytende. Dette gjør at du kan betale ned mer på lånet når rentene er lave og unngå å betale så mye på lånet når rentene er høye.

Fordeler og ulemper

Rammelån gir deg mye fleksibilitet og kontroll over egen økonomi. Du bestemmer hvor mye du ønsker å låne og når du vil betale det tilbake

Det er viktig å være obs på at rammelån kommer med et stort ansvar. Du må passe på at du ikke låner mer penger enn det du klarer å betjene, det vil også lønne seg å sette opp en egen plan for nedbetalingen.

Kontrast mellom god og dårlig økonomistyringViktig å tenke på: Økonomistyring med rammelån

Derfor anbefaler vi rammelån til de som har god erfaring med økonomi og det å sette opp og følge budsjett. Er dette noe du ikke er så godt kjent med, kan det lønne seg å vente med å ta opp rammelån.

Det er god sikkerhet på lånet og du vil få en lav effektiv rente fordi lånet er mindre risiko for banken da det er sikkerhet i bolig.

Hva kan jeg bruke rammelån til?

Rammelån passer fint om du ønsker å pusse opp boligen din eller kanskje kjøpe en ny bil. Fleksibiliteten gjør at du kan ta ut penger til enhver tid når du selv trenger det, men det er fremdeles lurt å ha et bilde av hvor mye og hva pengene skal gå til før du tar opp rammelånet.

Du kan låne opp til 60% av boligens verdi og du står fritt til å bruke den lånerammen til akkurat det du selv ønsker. Dette kan for eksempel være til å pusse opp eller feriere litt ekstra neste år.

Refinansier dine forbrukslån og kredittkort